Tämä on kysymys joka mietityttää monia: mikä suhde steinerkoululla ja antroposofialla oikein onkaan? Helena Sandellin työryhmässä otetaan härkää sarvista ja nostetaan kissa pöydälle.
Tässä Helena vastaa kolmeen kysymykseemme:
1. Mitä kasvatuksen henkinen ulottuvuus merkitsee sinulle?
Minulle kasvatusta ei ole ilman henkistä ulottuvuutta. Antroposofinen ihmiskäsitys, jonka mukaan ihmisessä on fyysisen ja sielullisen ulottuvuuden lisäksi henkinen taso, on minulle kaiken kasvatuksen peruskivi. Jokainen lapsi tulee tähän meidän maalliseen maailmaamme kantaen omaa ainutlaatuista minuuttaan. Jokaisella yksilöllä on myös takataskussaan oma tehtävänsä, jota hän on tänne tullut, mahdollisuuksiensa mukaan, toteuttamaan. Me kasvattajat yritämme auttaa ja tukea häntä omalla minuuden tiellään ja yritämme myös ymmärtää häntä hänen pyrkiessään toteuttamaan omaa tehtäväänsä.
Tämä kasvatustehtävä toteutetaan aivan tavallisessa arjessa. Oppiaineet, opetusmenetelmät, kollegoiden kanssa työskentely sekä kasvattajan itsekasvatus ovat välineitä, joilla me pyrimme kasvattamaan lapsia eri ikävaiheissa.
2. Mikä suhde sinulla on oman ryhmäsi aiheeseen?
Minulle antroposofia on elämän ravinto sekä työssäni että vapaa-ajalla. Antroposofia on maa, jolla seison ja steinerpedagogiikka työ joka inspiroi minua.
3. Mitä sinun työ- / taideryhmääsi osallistuva voi odottaa?
Vapaata, tilaa antavaa keskustelua. Aktiivista kuuntelua. Osallistavia työskentelymenetelmiä. Yhdessä tekemisen meininkiä.
Helena Sandell
Luokanopettaja (Rudolf Steiner Skolan i Helsingfors). Valittiin juuri uudeksi Steinerkasvatuksen liiton puheenjohtajaksi seuraavalle nelivuotiskaudelle, toimii lisäksi Suomen antroposofisessa Liitossa sekä Snellman-korkeakoulun kannatusyhdistyksessä. Helena edustaa Suomen steinerkoululiikettä International Forum for Waldorf/Steiner Education ryhmässä, joka on Goetheanumin pedagogisen osaston alainen työryhmä. Kolmen steinerkoulun käyneen, jo kotoa maailmalle lentäneen lapsen äiti, intohimoinen puutarhaviljelijä ja monimuotoinen liikkuja.