maanantai 19. joulukuuta 2016

Vastuu ja johtaminen steinerkoulussa -bloggaajat haastattelussa


Steinerkasvatus-Takoja seminaarilehden nettiartikkeli. Koko lehti luettavissa täältä.
Juttu liittyy paperilehdessä olleeseen Satu Soutolahden artikkeliin: Kuka vastaa steinerkoulussa?



Se oli viime kesänä, kun Piat innostuivat Valentin Wemberin kirjasta "Sole Responsibility". "Tätä steineryhteisöt tarvitsevat!" huudahti Pia, johon toinen Pia jatkoi "Olet oikeassa! Ja pian!". Ja niin he päättivät kääntää ja kommentoida kirjaa ihan omassa blogissa: Vastuu ja johtaminen steinerkoulussa.

Bloggaja-Piat, Vantaan steinerkoulun englanninopettaja Pia de Leeuw van Weenen ja Steinerkasvatuksen liiton toiminnanjohtaja Pia Pale ovat Outi Rousun haastattelussa.



Mikä on mielestäsi tärkein luku, joko jo julkaistu tai vasta tulossa oleva? Miksi juuri se?


PP: Yleensä se viimeisin luku on kaikkein tärkein… nyt olen edelleen ihan liekeissä luvusta 8, jossa puhutaan luottamuksesta.

PDLVW: Vielä tuloillaan oleva luku, jossa pohditaan käytännön esimerkein minkälaisissa tilanteissa yhteisvastuullista päättämistä voidaan toteuttaa. Luvussa käsitellään mm. lumipallon heittämiseen liittyvää tilannetta tai kokouksissa tehtävien päätösten kritisoimista tilanteen jälkeen. Mielestäni se antaa lohduttavaa ja jopa huvittavaa vertaistukea, sillä nämä esitetyt tilanteet varmasti ovat koskettaneet tai koskettavat koulujamme myös täällä Suomessa.

Kirjassa on aika radikaaleja, tai tuoreita ajatuksia steinerkoulusta. Sanokaa jotain kirjassa esitetystä vastuu-käsityksestä ja miten se liittyy usein esitettyyn väitteeseen, ettei steinerkoulun hallintomalli toimi.


PP: Minusta kaikki tiivistyy vastuuseen ja luottamukseen. Onko yhteisö valmis antamaan oikeasti vastuun jostain asiasta yhdelle tai kahdelle ihmiselle ja luottamaan siihen, että he tekevät parhaansa löytääkseen oikean ratkaisun asiaan. Siihen uskon ihan täysillä, että ne ihmiset joille vastuu kulloinkin annetaan hoitavat hommansa hyvin. Saatu luottamus on niin suuri asia, että se ohjaa ihmisiä toimimaan ja käyttämään saamansa valtaa vastuullisesti.

PDLVW: Mielestäni viime luvuissa käsitelty demokratinen päätös sekä sen ongelmallisuus vastuunkantamisen suhteen on erittäin tärkeä tiedostaa, kun yritämme toimia steinerkoulujen hallintomallin mukaisesti. Mielestäni hallintomalli on toimiva, mutta se vaatii monen asian tiedostamista ja työstämistä, kuten omasta mukavuusalueesta poistumista ja omien rajojensa tuntemista ja tunnustamista, sekä myös jatkuvaa työtä luottamuksen ylläpitämiseksi ja parantamiseksi yhteisössä.

Kirjassa myös nähdään, että steinerpedagogiikka perustuu 1919 pidettyihin Steinerin esitelmiin. Sanokaa jotain ehdotetusta juhlintatavasta.


PP: Kirjassa siis ehdotetaan erityistä ‘Peruskivi-juhlaa’ steinerkouluille. Siinä juhlassa kuunneltaisiin putkeen kaikki Rudolf Steinerin esitelmät, joita hän piti vuonna 1919 kahden viikon aikana ennen ensimmäisen steinerkoulun perustamista. Kuulostaa äkkiseltään aika hurjalta, mutta saattaisi olla erittäin hieno ja kohottava kokemus.

PDLVW: Tällainen juhlinta voisi olla mielenkiintoista toteuttaa kerran hiukan muunneltuna. Tällöin pääsisimme ainakin mahdollisimman lähelle pedagogiikan ydintä!


http://vastuusteinerkoulussa.blogspot.fi/
Haastattelu: Outi Rousu, kuvat PP

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti